Apa itu mytv

Dendam para warga Malaysia yang menyampah dengan yuran pembayaran ASTRO setiap bulan seakan-akan terbalas dalam sedikit masa lagi. Namun jangan cepat berpuas hati. Tidak akan dapat! Falsafah, teknologi dan ekosistem kedua-dua stesen penyaiaran ini juga amat berbeza sama sekali. MYTV adalah jenama dibawah konglomerat Puncak Semangat Altel communication yang dimiliki oleh Tan Tri Syed Bukhari yang telah dianugerahkan kontrak oleh Kerajaan Malaysia dalam tahun untuk membangunkan infrastuktur pancaran siaran digital atau Digital Terestrial Television di Malaysia.

Melalui kontrak kerajaan ini, MYTV telah bekerjasama dengan Telekom Malaysia TM untuk membangunkan infrastuktur stesen-stesen pancaran untuk tahun-tahun kedepan.

Apa itu DTTV? Sejujurnya, benda ini sudah ada lama di dunia dan mungkin baru sekarang kita menyedarinya. DTTV adalah satu teknologi penyampaian signal televisyen menggunakan spektrum digital berbanding analog sebelum ini yang lazimnya dikhaskan kepada spektrum Mhz sehingga Mhz.

Bermula tahun terutamanya di Amerika Syarikat, kebanyakkan stesen siaran terpaksa beralih daripada signal Analog kepada digital bukan sahaja atas alasan pembangunan teknologi HDTV, namun atas dasar kerajaan yang mahu mengosongkan spektrum analog sedia ada untuk dikhaskan kepada siaran-siaran kecemasan. MYTV adalah stesen penyedia saluran TV Free To Air dan saluran-saluran yang dibayar oleh operator yang menyediakan kandungan content siaran kepada penonton. Teknologi pemancaran Seperti yang telah diperkatakan tadi, MYTV menggunakan teknologi transmisi DTTV yang mana spektrum signal dipancarkan oleh menara telekomunikasi darat seperti menara telekom manakala ASTRO pula menggunakan teknologi penghantaran transmisi melalui Satelit.

Justreru, siaran MYTV tidak akan terganggu oleh elemen-elemen alam seperti hujan, namun MYTV perlu sentiasa bergantung pada stesen pemancar bumi bagi menghantar siarannya. Dekoder diperlukan di rumah untuk mengubah signal digital tersebut ke TV anda sama seperti Astro yang juga memerlukan dekoder. MYTV bercadang akan memperluaskan siarannya kepada 30 saluran pada penghujung tahun akan datang. Jangan lupakan bahawa MYTV juga syarikat seperti Astro yang perlu menjana keuntungan bagi meneruskan kelangsungan survivalnya dalam kancah perniagaan kini.

Bahasa senangnya adalah, MYTV bertindak sebagai tuan rumah yang akan menyewakan saluran-saluran mengikut pakej mereka kepada sesiapa sahaja, mahupun syarikat atau orang perseorangan yang mahu menceburi industri penyiaran ini dengan modal sebanyak RM12 juta untuk sewaan satu saluran anda boleh menyiarkan kandungan siaran anda.

Fokus utama MYTV dalam industri penyiaran ini bukan sahaja memajukan teknologi untuk memberikan pengalaman menonton TV berdefinisi tinggi kepada rakyat Malaysia, bahkan juga membina satu niche baru dikalangan golongan orang bisnes untuk mengetengahkan produk dan servis mereka melalui sewaan saluran di MYTV.

MYTV juga akan menggunakan platform interaktif sama seperti Astro dengan aplikasi butang merah dan sebagainya. Kesimpulan awalan Seperti yang ditekankan semenjak dari awal karangan ini digarap, MYTV tidak akan menggantikan Astro kerana model, mekanisma dan falsafah bisnes kedua-dua konglomerat ini tidak sama dan mereka juga tidak berperang dalam satu balapan yang sama.

Oleh yang demikian, persepsi orang ramai mengatakan MYTV akan menggantikan Astro itu berada pada satu garisan subjektif. Astro kalau tak bayar semua tak boleh tengok. Kupasan yg bagus untuk mereka2 yg seperti saya yg tidak faham sgt mengenai sistem penyiaran. Kat Kuantan nie sapa dealer nye??? Tq kpd yg sudi membantu. Emoticon Emoticon. Terkini Jawatan Kosong Kedai Dewasa. Join with us. Informasi berkualiti hiburan sensasi. Masalah kepala zakar ngilu?

Faraj isteri kering? Kami ada rahsia besar mahu dikongsi! Cuma sapu di zakar semudah ABC. Isteri pasti terkulai dan merayu habiskan cepat. Penat sangat! Ketahui rahsianya hari ini, sebelum terlambat! Artikel Berkaitan. Next Post.Sy pun sama, pg kelmarin ok tp bila on sblh tgh hr langsung tak ada siaran.

Search manual dn auto semua tak ada channel. Saya pon jadi mcm tu jugak. Elitar pintas. Mcm mna nk hilangkan tu ya? Elitar pintas, telah hilang disebabkan antena gabung 2tvtanggalkan antena pada tv tidak guna Doh MCM care buat tpi xde liputan pon. Saya da cuba buat tapi masih keliar E tiada siaran kenape ye Dah dekat seminggu mytv xde siaran.

Dah puas cari siaran tp x dpt jgk. Ramai yg x dpt siaran mytv skrg. X tau knp. Terima kasih tips sgt membantu. Tp masalahnya siaran tetap tidak ditemui. Macam mana tu, ada cara lain ke? Duduk area mana?

apa itu mytv

Akhir2 ni ramai orang mengadu tak dapat siaran MyTV. Maaf,just nk bg idea. Klu skrin tv tu biru Smoga brjaya. Saya start dari semalam pkol 12 mlm smpai sekrng xder signal lagi,area Dungun Terengganu.

Ye ke? Patut lh sy pun sama takde siaran. Letih dok panjat blk pusing2 antena kat atas atap nuh. Nie mesti keje menteri sbb mytv nie ilham najib utk rakyat. Mgkn dia nak hidupkan astrok depa blk tu.To re-configure your channels, you can use auto or manual scanning mode per following. Choose either method that works for you. If you need any help, please call 1 80 for further assistant. To download the original installation guide, go to myFreeview official website or click this link.

Cara memasang mytv dan kegunaannya

Hi, sorry for the late reply. Adalah dimaklumkan bahawa port USB berkenaan hanya boleh digunakan untuk tujuan bantuan teknikal sahaja. How to check if you antenna is pointing in the right direction?

Is there a signal strength checker function? Hi, i tried to do auto search but then it doesnt go back to channel 1 afterwards and only shows installation guide option screen. Pls help!

apa itu mytv

Tried both but still…. Thanks in advance! Notify me of follow-up comments by email. Notify me of new posts by email. Recommended for you.

Latest comments. StevennC November 3, Barzrul November 7, H September 4, Hello what about kalau dia tunjuk set top box decoder has not been activated. Ahmad Danish Syazwan April 19, Aidi Rizam November 7, Barzrul November 8, Apa maksud tuan tak bleh guna USB port? Aidi Rizam November 9, Ia tidak boleh digunakan untuk memainkan video, music atau membuka file atau sebarang perisian.

Sila hubungi kami di talian 1 80 MYTV untuk maklumat lanjut. Barzrul November 10, Barzrul September 11, Siaran TV Digital bertaraf dunia Myfreeview? Semakan secara SMS dan menghubungi khidmat pelanggan juga ada disediakan. Kerajaan Malaysia telah merancang untuk menutup siaran TV analog pada tahun Penduduk Malaysia yang tidak menggunakan siaran DTT atau siaran digital yang lain satelit dan kabel tidak akan dapat menonton sebarang siaran televisyen selepas siaran analog ini ditutup. Oleh itu, anda perlu menyemak status samada anda penerima dekoder percuma MYTV atau tidak secara online.

Program set dekoder MYTV percuma merupakan inisiatif kerajaan yang bertujuan untuk meringankan bebanan isi rumah kumpulan Bawah 40 B Seramai 2 juta penerima telah terpilih dari senarai B40 yang telah disaring untuk menerima Set Dekoder Percuma.

Disebabkan kesukaran sesetengah kawasan menerima siaran analog dan DTT, sebahagian daripada penerima telah dipilih untuk menerima alat penerima DTH secara percuma. Set Dekoder Percuma B40 walau bagaimanapun tidak boleh dipindah milik, tetapi penerima boleh membenarkannya untuk digunakan di alamat yang berbeza dan berada dalam liputan siaran myFreeview. Bagaimanapun, penerima adalah bertanggungjawab terhadap Set Dekoder Percuma tersebut.

Negara-negara ASEAN telah menetapkan pelaksanaan penutupan siaran analog analogue switch off — ASO secara berperingkat-peringkat antara sehingga Untuk memastikan penyeragaman isyarat, negara-negara yang mempunyai sempadan bersama termasuk Malaysia, Thailand, Singapura, Indonesia dan Brunei bersetuju menetapkan sebagai sasaran pelaksanaan ASO.

Projek ini adalah sebahagian daripada agenda nasional untuk mentransformasikan industri penyiaran negara melalui pendigitalan dengan tujuan mempertingkatkan taraf hidup rakyat ke arah mencapai status negara maju menjelang Ia merupakan salah satu inisiatif terpenting dalam Rancangan Malaysia ke Moga nama anda tersenarai sebagai salah seorang penerima dekoder percuma MYTV. Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Laman sesawang. Search Search for: Search. Facebook Twitter WhatsApp Telegram. Tinggalkan Balasan Batal balasan. Penafian Dasar Privasi Hubungi. Search for: Search.Dendam para warga Malaysia yang menyampah dengan yuran pembayaran ASTRO setiap bulan seakan-akan terbalas dalam sedikit masa lagi. Namun jangan cepat berpuas hati. Tidak akan dapat! Falsafah, teknologi dan ekosistem kedua-dua stesen penyaiaran ini juga amat berbeza sama sekali.

MYTV adalah jenama dibawah konglomerat Puncak Semangat Altel communication yang dimiliki oleh Tan Tri Syed Bukhari yang telah dianugerahkan kontrak oleh Kerajaan Malaysia dalam tahun untuk membangunkan infrastuktur pancaran siaran digital atau Digital Terestrial Television di Malaysia. Melalui kontrak kerajaan ini, MYTV telah bekerjasama dengan Telekom Malaysia TM untuk membangunkan infrastuktur stesen-stesen pancaran untuk tahun-tahun kedepan.

Apa itu DTTV? Sejujurnya, benda ini sudah ada lama di dunia dan mungkin baru sekarang kita menyedarinya. DTTV adalah satu teknologi penyampaian signal televisyen menggunakan spektrum digital berbanding analog sebelum ini yang lazimnya dikhaskan kepada spektrum Mhz sehingga Mhz.

Bermula tahun terutamanya di Amerika Syarikat, kebanyakkan stesen siaran terpaksa beralih daripada signal Analog kepada digital bukan sahaja atas alasan pembangunan teknologi HDTV, namun atas dasar kerajaan yang mahu mengosongkan spektrum analog sedia ada untuk dikhaskan kepada siaran-siaran kecemasan. Teknologi pemancaran Seperti yang telah diperkatakan tadi, MYTV menggunakan teknologi transmisi DTTV yang mana spektrum signal dipancarkan oleh menara telekomunikasi darat seperti menara telekom manakala ASTRO pula menggunakan teknologi penghantaran transmisi melalui Satelit.

Justreru, siaran MYTV tidak akan terganggu oleh elemen-elemen alam seperti hujan, namun MYTV perlu sentiasa bergantung pada stesen pemancar bumi bagi menghantar siarannya. Dekoder diperlukan di rumah untuk mengubah signal digital tersebut ke TV anda sama seperti Astro yang juga memerlukan dekoder. MYTV bercadang akan memperluaskan siarannya kepada 30 saluran pada penghujung tahun akan datang. Jangan lupakan bahawa MYTV juga syarikat seperti Astro yang perlu menjana keuntungan bagi meneruskan kelangsungan survivalnya dalam kancah perniagaan kini.

Bahasa senangnya adalah, MYTV bertindak sebagai tuan rumah yang akan menyewakan saluran-saluran mengikut pakej mereka kepada sesiapa sahaja, mahupun syarikat atau orang perseorangan yang mahu menceburi industri penyiaran ini dengan modal sebanyak RM12 juta untuk sewaan satu saluran anda boleh menyiarkan kandungan siaran anda.

(Penting) – Khas untuk pengguna MYTV

Fokus utama MYTV dalam industri penyiaran ini bukan sahaja memajukan teknologi untuk memberikan pengalaman menonton TV berdefinisi tinggi kepada rakyat Malaysia, bahkan juga membina satu niche baru dikalangan golongan orang bisnes untuk mengetengahkan produk dan servis mereka melalui sewaan saluran di MYTV.

MYTV juga akan menggunakan platform interaktif sama seperti Astro dengan aplikasi butang merah dan sebagainya. Kesimpulan awalan Seperti yang ditekankan semenjak dari awal karangan ini digarap, MYTV tidak akan menggantikan Astro kerana model, mekanisma dan falsafah bisnes kedua-dua konglomerat ini tidak sama dan mereka juga tidak berperang dalam satu balapan yang sama.

Oleh yang demikian, persepsi orang ramai mengatakan MYTV akan menggantikan Astro itu berada pada satu garisan subjektif. Home Promosi Halaman.

How to set up MYTV decoder Basic and Advance

Live Traffic Stats. Seperti yang telah diperkatakan tadi, MYTV menggunakan teknologi transmisi DTTV yang mana spektrum signal dipancarkan oleh menara telekomunikasi darat seperti menara telekom manakala ASTRO pula menggunakan teknologi penghantaran transmisi melalui Satelit.

Seperti yang ditekankan semenjak dari awal karangan ini digarap, MYTV tidak akan menggantikan Astro kerana model, mekanisma dan falsafah bisnes kedua-dua konglomerat ini tidak sama dan mereka juga tidak berperang dalam satu balapan yang sama. Nak cerita terasa malu sangat, tak cerita rasanya dah tanggung jawap, apa boleh buat kenalah cerita.

Sayang anak gadis sekarang sudah ta Bagi penjawat awam lantikan baru dan masih dalam tempoh percubaan, anda perlu mengisi borang tapisan keselamatan serta melakukan beberapa pe Mereka merasa bahawa hal tersebut berada dalam satu otak yang sama. Akan tRamai antara kita sudah sedia maklum mengenai pelancaran sistem penyiaran televisyen di negara kita yang baru saja dilancarkan oleh PM Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Masih terdapat banyak kekeliruan orang ramai tentang apa sebenarnya siaran ini, sehinggakan banyak pihak mengatakan ini adalah projek untuk pilihanraya. Di sini kami cuba sedaya upaya menerangkan kepada anda mengapa sistem siaran di negara kita ini sedang mengalami proses perubahan kerana nampaknya tidak ramai faham apa signifikannya sistem baru ini kepada orang ramai.

Saya berharap dengan penjelasan ini yang akan ditulis secara mudah difahami dapat membantu anda, terutamanya golongan warga emas yang pasti akan terkesan dengan pengenalan sistem baru ini. Myfreeview ini adalah siaran rancangan percuma yang ke udara untuk menggantikan siaran sedia ada yang bukan datang dari Astro atau HyppTV.

Ini memang saya nampak akan menimbulkan sedikit kekeliruan. Sistem dekoder itu nampaknya dijenamakan sebagai MyTV dan sistem siaran itu sendiri dijenamakan sebagai Myfreeview. Mana-mana rumah yang masih lagi menggunakan antenna televisyen lama untuk mendapatkan siaran akan terkesan kerana siaran bagi mereka akan ditutup pada pertengahan tahundigantikan dengan Myfreeview ini. Seiring dengan perkembangan teknologi, siaran televisyen juga akan bertukar format daripada analog ke digital bagi meningkatkan kualiti gambar dan perkhidmatan.

Selain itu, dengan menggunakan sistem siaran digital atau DTTV ini, siaran radio juga dapat dipancar terus ke rumah.

apa itu mytv

Jika tidak mahu pakai dekoder, pastikan televisyen yang anda beli mempunyai tuner atau penala yang menyokong sistem DVB-T2. Mana-mana TV yang mempunyai sistem itu dalam TV tidak memerlukan dekoder tetapi kebanyakan TV yang dibeli sebelum tidak mempunyai sistem tersebut.

Semak model televisyen anda. Sama seperti Astro yang guna satelit atau HyppTV yang guna internet, sistem Myfreeview memerlukan aerial untuk menangkap siaran. Tak ada aerial, tak ada siaran.

Aerial sedia ada pun boleh digunakan kalau rumah dah ada aerial. Terpulanglah jika anda nak tengok sebegitu.

Semakan MYTV Online Nama Penerima Dekoder Percuma

Perkara ini sebenarnya sudah pun dirangka bertahun lamanya, bukan sekadar di Malaysia sahaja. Tarikh akhir untuk semua negara Asean bertukar kepada sistem digital sepenuhnya adalah Malaysia menjangkakan kita akan menutup semua siaran berformat lama analog pada tahun Selain dari kualiti gambar dan siaran radio, ada faedah lain yang orang ramai tak berapa tahu. Penjelasan ini agak teknikal sedikit - dengan menukar kepada sistem digital yang mampu membawa lebih banyak siaran dalam kuantiti data yang sedikit berbanding sistem analog sedia ada, ini akan mengosongkan spektrum-spektrum yang sudah diisi sebelum ini oleh siaran televisyen analog.

Dengan pengosongan ini, lebih banyak kapasiti untuk pengguna seperti internet mobil di Malaysia dapat ditambah. Fenomena yang berlaku ini digelarkan 'dividen digital' dan kebanyakan negara yang mempunyai dividen spektrum lebih ini selalunya akan membuka kuota ini untuk tujuan lain. Anda tidak akan terkesan dengan pertukaran ini. Bagaimanapun perlu diingatkan, jika satu hari nanti anda menutup langganan Astro atau Unifi dan anda tidak mempunyai dekoder Myfreeview, anda tidak akan mendapat apa-apa siaran.MYTV ok?

Mohon MYTV secara online dan semak kelayakkan anda sekarang!

apa itu mytv

Siaran TV Digital bertaraf dunia Myfreeview? Bagaimanakah langkah langkah untuk mmebuat semakan sama ada anda layak ataupun tidak bagi mendapatkan decoder MYTV secara percuma? Dibawah ini akan dikongsikan langkah menyemak kelayakan mendapatkan MYTV secara atas talian online. Kerajaan Malaysia telah membuat keputusan akan menutup siaran TV analog pada tahun Penduduk Malaysia perlu menggunakan siaran DTT atau siaran digital satelit dan kabel kerana jika tidak, anda tidak dapat menonton mana mana siaran televisyen selepas siaran analog dimatikan.

Oleh itu, anda haruslah menyemak secara atas talian online samaada anda layak menerima decoder percuma MYTV ataupun tidak. Selain semakan secara atas talian melalui laman web, anda juga boleh membuat semakan melalui khidmat SMS Negara-negara ASEAN telah menetapkan pelaksanaan penutupan siaran analog analogue switch off — ASO secara berperingkat-peringkat antara sehingga Untuk memastikan penyeragaman isyarat, negara-negara yang mempunyai sempadan bersama termasuk Malaysia, Thailand, Singapura, Indonesia dan Brunei bersetuju menetapkan sebagai sasaran pelaksanaan ASO.

Projek ini merupakan salah satu agenda nasional bagi mentransformasikan industri penyiaran negara melalui pendigitalan dengan tujuan mempertingkatkan taraf hidup rakyat ke arah mencapai status negara maju menjelang Ia merupakan salah satu inisiatif terpenting dalam Rancangan Malaysia ke Saturday, April 18, Home Panduan. Share on Facebook. Share Send. Trending Comments Latest. Navigate Site. Follow Us.